Вентиляція в будинку і квартирі

У будинку весь час душно, а вікна запотівають? Причина зрозуміла: погана вентиляція в квартирі. Своїми руками в квартирі можна зроюити відмінну вентиляцію, і ніяких особливих навичок для цього не потрібно. Досить елементарних знань з основ будівельних робіт і вміння поводитися з простим інструментом.

Далі ми розглянемо, що і як потрібно робити, якщо не працює вентиляція, яка все ж є, а потім – як влаштувати вентиляцію там, де її поки немає.

Отже, вентиляція житлових приміщень за санітарними нормами вважається достатньою, якщо в кожній кімнаті на годину забезпечується не менше двох обмінів повітря. Якщо ж відчувається протяг, в холодну пору року при належному надходженні тепла від системи обігріву температура в приміщенні падає нижче санітарної норми (+18 ° С) або помітно надходження зовні пилу і запахів – вентиляція надлишкова.

Перед тим як починати робити вентиляцію, потрібно переконатися, що працюча діє як належить, але чомусь уже не справляється. А потім зрозуміти, чого ж їй не вистачає для нормальної роботи.

Потрібно піднести до наявних вентиляційних віддушин смужку газетного паперу довжиною 15-20 см і шириною 2-3 см на відстані 5-7 см від отвору. Кінець смужки при справній вентиляції повинен доторкатися зрізу віддушини або затягуватися.

Увага! Ні в якому разі не можна перевіряти вентиляцію полум’ям сірника або свічки, оскільки у вентиляційному ході може виявитися горючий газ.

Отже, смужка паперу або не відхиляється, або відхиляється слабо. Значить, у вас все ж погана вентиляція.

Тепер необхідно перевірити, чи все гаразд з вентиляційними ходами чи погіршився приплив. Для цього потрібно відкрити двері і вікна навстіж і знову перевірити папірцем. Відхилилася, навіть затягнуло її в віддушину – ходи чисті, потрібно шукати далі.

Струм повітря в віддушини не збільшився – десь там засмічення, і вентходи потрібно чистити.

Потім слід перевірити окремо кожну віддушину. Побачили різницю у відхиленні папірця – засмічення в коробах всередині приміщення. Щоб його усунути, необхідно посадити посудний йорж на тонкий гнучкий сталевий трос або на алюмінієвий дріт і прочистити якнайдалі по ходу. Залишки сміття можна витягнути пилососом з довгою трубкою.

Але якщо не виявилося сміття, забитий таки головний вентхід. Його потрібно чистити так само, тільки йорж потрібен більший. Швидше за все, знадобиться і штанга, дерев’яна або металева, або шматок стеклопластикового прута, яким користуються кабельники, з гаком.

Увага! При чищенні головних вентходів потрібно дотримуватися обережності, так як там може виявитися гніздо ос.

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, чистка вентиляції – обов’язок домовласника або організації, якій доручена експлуатація будівель, а вам в головний хід і не можна лізти. У такому випадку потрібно пред’явити претензію і дати заявку.

Далі потрібно забезпечити циркуляцію. Припустимо, що природна витяжка є. Перш ніж братися за досить складні роботи по забезпеченню припливу, потрібно перевірити, чи не погіршилася  циркуляція повітря в приміщенні.

Перевірка вентиляції в квартирі на предмет правильної циркуляції виробляється все тим же незмінним папірцем у віддушині, але вхідні двері і вікна залишаємо закритими. А ось всі двері між кімнатами відкриваємо. Дотягнувся папірець до норми? Справа в циркуляції.

Між кімнатами поліпшити повітрообмін можна, не пробиваючи стін і не встановлюючи там припливні клапани. Для цього достатньо забезпечити зазор між низом дверей і підлогою в 3-4 см.

Також в нижній частині дверей можна зробити 2 ряди отворів діаметром 8 мм і накласти на них з обох сторін декоративні накладки з частою сіткою. Сітка заглушить звуки. У спальні, у ванній і туалеті отвори краще свердлити з нахилом зовні всередину. Сітку треба ставити сталеву, нержавіючу. Можна в 2-4 шари з проміжком в 2-3 мм для ще кращої звукоізоляції.

Тепер потрібно створити приплив повітря. Природна система припливу повітря – кватирки, щілини і щілинки в дверях і вікнах. Але на зиму щілини намагаються закрити, а сучасні двері і вікна закриваються дуже щільно. Тому приплив повітря взимку доводиться забезпечувати додатково.

Старі вікна

Якщо у вас старі вікна в дерев’яних рамах. Краще утеплити смужками поролону на клейкій основі. При покупці таких смужок необхідно стежити, щоб поролон був досить пухкий, повітропроникний.

Склопакети

Сучасні ПВХ-вікна спеціально утеплювати не потрібно, оскільки вони і так дуже щільно закриваються. У більшості моделей передбачені замість кватирки припливні регульовані щілини. Розташування такої щілини вгорі фізично правильне. Ця система діє в холодну пору, при цьому повітря з щілини йде вниз, змішуючись з теплим повітрям від батареї, і температура в приміщенні вирівнюється.

Припливні клапани

На кухнях, де від плити йде постійний приплив тепла, припливу повітря з вікон може не вистачити. У такому випадку потрібно поставити стінові припливні клапани.

Припливні клапани існують двох типів: прямі жорсткі і кутові з гнучким воздуховодом. І ті, і інші – з регульованими заслінками (в’юшками). Прямий клапан додатково може оснащуватися повітряним калорифером або лабіринтом, якому діє той же дросельний ефект.

Кутові клапани трохи дешевші, в приміщенні не кидаються в очі – їх монтують над батареями, і діють вони аналогічно щілинам в ПВХ-вікнах. Гнучкий повітропровід можна прокласти в стіні з ухилом назовні вниз, що дозволить запобігти потраплянню всередину вологи при негоді і різко зменшить надходження до кімнати пилу. Сітка для решітки такого клапана ледве помітна на зовнішній стіні.

Прямі клапани потрібні, якщо в приміщенні буває дуже багато народу. Крім меншого опору притоку в них добре вбудовуються калорифер, фільтр, зволожувач. Але є у них, крім ціни, ще один мінус: зовнішня частина такого клапана, повітрозабірник – дуже складна і помітна конструкція.

Якщо посилення припливу недостатнє, щоб освіжити повітря, значить, необхідна додаткова витяжна вентиляція в квартирі. Будова її  прост: або блок-вентилятор у вигляді секції вентиляційного коробу, або нагнітають ( «тягнуть») електровентилятори в віддушинах.

Особливості витяжки в різних кімнатах

На кухні вентиляція повинна затягувати повітря через розтруб – уловлювач над плитою. Оскільки багато кухонних запахів швидко поширюються, розтруб повинен бути забезпечений також нейтрализаторами запахів. Надійні і довговічні ультрафіолетові нейтралізатори зі спеціальними лампами. З хімічними нейтралізаторами потрібно бути обережніше: навіть в продукції відомих європейських виробників іноді виявляються канцерогени.

Однак найкращим варіантом вентиляції на кухні є комбінована система, що включає в себе витяжку і канал природної вентиляції. Зазвичай канал примусової вентиляції – витяжка – знаходиться безпосередньо над плитою (як згадувалося вище), а канал природної вентиляції – під стелею з боку плити. При установці витяжки потрібно дотримуватися допустимої відстані до плити: 0,75 м, якщо плита газова, і 0.65 м, якщо плита електрична. За розмірами витяжка повинна відповідати габаритам плити.

Якщо вентиляція в туалеті і ванній виконана у вигляді загального короба з одним виходом в головний вентхід (так найчастіше робиться в квартирах), то, щоб вентилятори не ганяли б даремно повітря, вони повинні бути з клапанами-хлопавками. Хлопавка-клапан – легка, вільно обертається на вертикальній осі на 75-80 градусів заслінка. При піддуві з короба всередину кімнати хлопавка зачиняються, і взимку не дасть холодному повітрю через головний вентхід вистудити приміщення.

Вентиляція у ванній, де в витяжку іде насичене вологе повітря, вимагає особливо ретельного вибору вентилятора.

Ідеальний за всіма параметрами, крім одного, – старий радянський промисловий вентилятор ВН-2. За габаритами він якраз підходить до квартирної витяжки. Електрики споживає небагато – 22 Вт, а повітря ганяє добре: 2,5 м3 на годину. Але є у нього істотний недолік: трохи шумить. «Справжні» безшумні вентилятори – низькообертовий з шаблевидними лопатями. Інші хитрощі споживчої аеродинаміки при накопиченні на лопатях пилу починають шуміти більше промислових. І всі безшумні вентилятори споживають більше електрики, ніж звичайні.

При покупці вентилятора обов’язково зверніть увагу на матеріал корпусу. Надійні корпуси з акрилу і поліізопропілену, а ось корпуси з ПВХ та інших пластмас довго не витримують.

За матеріалами: https://nasha-stroyka.com.ua/

Comments are closed.