Перевірка каталізатора на автомобілі

Для зменшення шкідливих викидів на сучасних автомобілях використовують каталізатори. Призначення каталізатора – окислювати шкідливі сполуки, які у вихлопних газах. Нейтралізатори розрізняються за типом носія, який безпосередньо наноситься каталітичний шар. Це може бути керамічний блок, у вигляді сот, або блок, виконаний із металевої стрічки.

Керамічні каталізатори поширеніші, ніж металеві, і менш дорогі. Недолік керамічного каталізатора – його крихкість. При ударі стільники руйнуються. Руйнування відбувається і при різкому охолодженні (їзда на прогрітій машині по глибоких калюжах). Іншою причиною руйнування кераміки можуть бути проблеми в системі запалення. Паливо, що не згоріло, окислюється в каталізаторі – різко збільшується температура, можливі вибухи. Все це призводить до оплавлення керамічних стільників і утруднення вихлопу. Металеві каталізатори більш надійні та можуть тривалий час витримувати різні механічні навантаження. Але все ж таки керамічні та металеві каталітичні нейтралізатори однаково бояться етилованого бензину, попадання в камеру згоряння масла або антифризу, не сертифікованих технічних рідин (силіконові герметики промивання тощо), перезбагаченої паливної суміші та довгої роботи мотора на холостому ході. При руйнуванні чи оплавленні каталізатора відбувається часткове чи повне перекриття вихлопу. А це провокує втрату потужності чи повну непрацездатність двигуна. Перевірка прохідності здійснюється електронним методом за допомогою мотортестера або механічним вимірюванням тиску у вихлопній системі.

При діагностуванні збільшеного тиску в системі вихлопу каталізатори змінюють або видаляють де це є можливим. Максимальний тиск перед каталізатором має становити 0,3 кг. За наявності в системі заднього датчика кисню, який служить визначення ефективності роботи каталізатора, після видалення каталізатора необхідно встановлювати імітатор (обманку). Інакше ЕБУ зафіксує помилку низької ефективності роботи каталізатора і запалить контрольну лампу на панелі приладів.

Comments are closed.